Thursday, July 5, 2012

Jodoh Pertemuan dari ALLAH.


Cari jodoh? Dalam Islam sendiri mencari jodoh bukahlah seperti "membeli kucing dalam karung", atau "coba dulu baru beli" malah tidak seperti "habis madu sepah dibuang". Apatah lagi "test drive dulu", hadoii, macam-macam lagi istilah yang orang guna sekarang ni tapi dalam Islam perkara ini sebenarnya penuh dengan adabnya. 


Dengan itu, proses sebuah pernikahan untuk agama Islam sentiasa berlandaskan Al-Qur'an dan As-Sunnah yang shahih. 


Ada juga yang cuba mengkategorikan jodoh itu: (sedutan filem "Syurga Cinta")

JODOH DARI SYAITAN
lelaki dan perempuan yang berjalan berpegangan tangan dan menuju ke arah kemaksiatan. apabila si perempuan tadi mengandung, barulah di lelaki tadi menikahi perempuan tersebut.

JODOH DARI JIN
lelaki menyukai seorang perempuan yang tidak menyukai dirinya kembali, kemudian dibomohkan dan disihirkan perempuan itu untuk setuju berkahwin dengan lelaki tadi

JODOH DARI ALLAH
pandangan dua pasang mata antara lelaki dan perempuan sehingga menusuk ke dalam jiwa. lalu, lelaki itu pun masuk meminang perempuan tadi. perempuan tadi menerimanya. mereka bernikah dan bercinta selepas itu kerana cinta selepas kahwin adalah satu-satunya cinta yang diredhai ALLAH. bercinta sampai ke syurga.


Jom tengok cerita di sebalik pertemuan jodoh Irma Hasmie Ibrahim & Redza Syah Azmeer Radzuan



p/s: sahabat efa dalam office yang mula-mula tengok video ni semalam, terus efa tersentuh dengan jalan cerita pertemuan mereka. dan efa nak kongsi ngan korang semua. betapa indahnya jodoh pertemuan dari ALLAH. In Shaa ALLAH, efa pun mengharap jodoh dari ALLAH. Mudahan. Amin Yarabbal Alamin.




Nak kongsi juga doa-doa ni:



 :::Sumber Doa

5 comments:

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

wwaahh~ siap ada doa pendekat jodoh kowt. haha ;)
~http://dhyeahana.blogspot.com/2012/07/simple-giveaway-by-double-e.html

eva said...

yobihh sweet da jak eyhh.. gya upa cdak jumpaa.. huhu

iffah imani said...

sweet nya irma..

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

suka dengan kisah pertemuan irma ngn laki nya... :)

ikhsan said...

pertemuan yang unik

duit poket

Related Posts with Thumbnails